Sikkerbil.dk - går bag stjernerne   
     - det uafhængige websted omkring bilsikkerhed 
     og Euro NCAP - på dansk!
Tilbage til forsiden: KLIK på FLAGET

Alle piske
smæld
 2009-2013


2014-2015


Testede biler
2009-2015 ALFABETISK

 
Scoreliste
for 2013


 
Før 2014

 
Links til tests
2009-2015

 
Bedst-Værst
2009- 2012
 

 


 Tests
1996-2008 
Alfabetisk


DetaljeretNy Euro NCAP
2013-2017


Sådan testes
1996-2008   


Sådan testes
2009-i dag

 Mest læst i  2015:

Euro NCAP Advanced 
 


Følg med i hvad
der sker på bilmarkedet

1. del
----------
Til 2. del

 


Bag stjernerne

 

Sikkerbil.dk skrives af FDMs tidligere, mangeårige sikkerhedsekspert, motorredaktør Leif Nielsen. Med fra Euro NCAPs start i 1996, indtil april 2010 som FDMs repræsentant i FIA EU Technical Affairs Working Group. FIA er bilklubbernes paraplyorganisation.
Leif Nielsen startede i 2001 sitet
www.Euroncap.dk, der nu er omdøbt til www.Sikkerbil.dk. Euro NCAPs officielle hjemmeside finder du på www.euroncap.com

:Ny Euro NCAP testserie:

 30. November 2016
Lunken afslutning på årets testserie

 2016 bød kun på 16 Euro NCAP testede bilmodeller, under halvdelen af de seneste års kvoter.  Til gengæld er flere af bilerne testet efter et nyt regelsæt, der giver bilfabrikanterne mulighed for at få bilerne testet med fuld sikkerhedspakke eller blot med en standardpakke , som regel uden vigtigt nyt sikkerhedsudstyr som f. eks. AEB, automatisk nødbremse.
På den måde kan næsten alle biler bryste sig af et femstjernet resultat for den sikkerhedsoptimerede udgave, og så glider modellerne med tre eller fire stjerner lidt i baggrunden.

Det er mere forhandlervenligt end forbrugervenligt.
I årets sidste testrunde brillerer Audi Q2, Ford Edge  og Hyundai Ioniq med et femstjernet resultat ab fabrik  i alle udgaver, mens Suzuki Ignis springer fra fem til tre stjerne med kun basisudstyr.
Denne måde at vurdere biler på har for fabrikanterne den fordel, at de kan sælge billige, mindre sikre biler til lande, der ikke går så højt op i sikkerhed. Men også til mindre kræsne bilkøbere i lande som Danmark.
Ser man på bilerne basale kollisionssikkerhed
er der ingen særlig forskel på f. eks. den femstjernede og den trestjernede udgave. Førersikkerheden er lige elendig i begge udgaver med en efterhånden sjælden dårlig brun farvemarkering af førerens bryst. Altså dårlig brystbeskyttelse i begge tilfælde.
SsangYong XLV har også en beskeden brystbeskyttelse i begge udstyrsudgaver og er på dette felt i øvrigt helt identisk med SsangYong Tivoli (somikke må hedde Tivoli i Danmark, men er omdøbt til SsangYong Luvi herhjemme).
Audi Q2 byder på rigtige pæne kollisionsresultater både ved for- og bagsæder, hvilket også gælder for Hyundai Ioniq. Set ser knapt så pænt ud ved bagsædet af Ford Edge.

Med hensyn til børnesikkerhed klarer Audi, Ford og Hyundai sig godt.
Fodgængertestenhar et lavt resultat hos SsangYong, noget bedre hos Audi Q2 og bedst hos Hyundai og Suzuki.
Efter vores mening burde biler med decideret dårlige punkter i kollisionstesten ikke kunne opnå fem stjerner.

 

 

 


 

2. oktober 2016
Ny Fiat Tipo falder igennem

 Fem stjerner er efterhånden dagligdag for nye biler. Men ikke for den nye udgave af Fiat Tipo. Selv ikke efter, at Euro NCAP har åbnet  for muligheden for at teste bilerne med  fuldt sikkerhedsudstyr eller i udgaver, der ikke sigter mod en topplacering og som derved kan være konkurrencedygtige på markeder, hvor sikkerheden ikke sættes lige så højt som i de fleste EU-lande. Fiat benyttede sig af muligheden og lod Tipo teste med en sikkerhedspakke, der indeholder fartbegrænser og automatisk sikkerhedsbremse, AEB City og AEB Inter-urban samt de sædvanlige selehuskere ved alle bilens pladser og sideløbende kun med basisudstyr.

Sikkerhedspakken er dog  ikke nok, hvis nogle minimumskrav i alle testens testbokse ikke er opfyldt. Og det er de for Tipos vedkommende ikke for barnetestens vedkommende. : Her opnåedes  kun 60% af det mulige, hvor minimum for fem stjerner her er 75%.
Så i Danmark går selv topmodellen glip af de mulige fradrag i registreringsafgiften for femstjernede biler.
Den automatiske nødbremse til hastigheder under 30 km/t (AEB City) klarede kun hastigheder op til 20 km/t, så den fik kun godskrevet et nul, hvilket dog reelt er uden betydning for testens resultat, idet de mulige 3 point for AEB City kun tæller i piskesmældtesten, der er en del af voksenboksen, som med sine 82% lå rigeligt over kravet til fem stjerner.

Et kig på de basale kollisionsresultater viser absolut pæne tal for såvel fører som forsædepassager. Sidetesten og pæletesten var endda begge til topkarakter. Det samme er piskesmældtesten for fører- og forreste passagersæde,, mens bagsædets resultat er på det jævne. Bagsædetesten er ikke baseret på en egentlig kollisionstest, men på opmåling og skøn.
Den nye lige-på-og-hårdt test med kun 50 km/t og beregnet for mindre kvindeskikkelser, var kun på det jævne.
Man kan altså klandre Fiat for AEB-Ciy og for nogle svagheder i barnetesten, hvilket nok kan afholde børnefamilier fra køb. 

 

 

 

 

 

 
 

 

 


 
Det blev kun til tre stjerner til Tipo med standardudstyr, mens sikkerhedspakken
 gav en stjerne mere.
Den fulde test kan ses på www.euroncap.com


 

Resultaterne i selve kollisionstesten er ens for begge udgaver, forskellene er udelukkende baseret på registrering af udstyr. Helt i top i såvel side- som pæletest. Sådan så Tipo ud efter den nye ligepå-og-hårdt test, med 50 km/t direkte mod en flere meter høj betonklods

 


28. september 2016

Mercedes lever op til sit ry, mens Peugeot kryber over, hvor gærdet er lavest.

 

Euro NCAP tester dryp for dryp. Hvor der tidligere blev testet i bundter, kommer resultaterne nu i mindre bidder. Formentlig fordi Euro NCAP testen har udviklet sig til en højst kompliceret affære.
 Mercedes-Benz nye E-klasse
har dog gjort livet lettere for testorganisationen. Der er ikke meget at komme efter. De fem stjerner er fuldt fortjent. Selve kollisionsresultaterne viser dog mere gult end grønt, men det er marginaler, der er tale om.
I den for resultatet vigtige sikkerhedsboks sparer Mercedes en vognbaneassistent, som nok også er det udstyr, man bedst kan spare på. Mange vælger alligevel at slå funktionen fra, da den kan virke irriterende. Til gengæld byder E-klassen på aktiv fronthjelm som  standard, men også et nødbremsesystem, AEB Inter-urban, der også kan reagere, hvis en fodgænger kommer i søgelyset.
De fem stjerner er hjemme, også på det danske marked, idet alt det nødvendige udstyr for at leve op til Færdselsstyrelsens danske krav er standard.

 

Peugeot 3008 klarer sig også godt nok til et femstjernet resultat på udgaver, der har samme udstyr, som den testede. Utvivlsomt meget bevidst, har Peugeot regnet sig frem til, at det stykke sikkerhedsudstyr, som ellers stormer frem selv i billigere biler, automatisk nødbremse (AEB Interurban), kan undværes uden så stort et pointtab, at resultatet ville ende på fire stjerner.
Vognbaneassistent opvejer her nødbremsen, men  fodgængersikkerheden og piskesmældtesten taber falder i takt med den manglende nødbremse. Men sidstnævnte klares dog stadig fint.
Førersikkerheden i frontaltesten kom ud med et forbavsende dårligt resultat, der grafisk illustreres med orange farve af førerens bryst - lig med "middelmådigt".
Euro NCAP burde også blokere for fem stjerner, der står for det optimale, hvis vigtige resultater ikke er tæt på det optimale.
   

Den fulde test kan ses på www.euroncap.com
 


31. august 2016:
To  af bilerne er i to versioner - Kia Niro og Toyota Highlux - der er sikkerhed til forskel

 

I alt blev fire biler testet: Renault Scenic, Kia Niro, Toyota Highlux og Subaru Levorg.
Kun Kia og Toyota benyttede sig af den nye mulighed for at markedsføre bilerne i versioner med eller uden det maksimale sikkerhedsudstyr. Men det var nu ikke det, der sendte Kia Niro ned på fire stjerner. Det var en ikke tilfredsstillende fodgængertest. Når blot et af fem punkter ikke rangerer højt nok, daler stjernernes antal. Det er voksentesten, barnetesten, fodgængertesten, sikkerhedsudstyret og til slut: Total-karakteren.

Kia Niro fik i sin lavest udstyrede udgave kun 57% i fodgængertesten, hvor 60% er minimum for fem stjerner. I den femstjernede udgave blev fodgængertesten hævet til 70% udelukkende fordi denne udgave har en AEB Inter-urban nødbremse, der også kan registrere fodgængere. En funktion, der nu belønnes af Euro NCAP.
Det er således for så vidt ikke mangelen af AEB, der dumper Niro fra de fem stjerner, men kun den lave fodgængerkarakter.
Så snævre marginer opererer Toyota ikke med. Her var det sikkerhedstesten, der var dumpegrund med sine kun 25% ud af de for fem stjerner gældende minimum 50%.
Toyota har som standard kun installeret tre selehuskere, alt andet af det testede sikkerhedsudstyr er ekstra. Og så tæller det ikke med.

Bagsædepassageren i form af en lille kvindedukke, klarer sig dog ualmindelig dårligt i begge udgaver af  Kia Niros topudgave - ikke noget, der pynter, på en femstjernet bil.
Alle de andre biler klarer samtlige kollisionstest rimeligt uden at der ligefrem er noget at råbe hurra for.

  

 

 

 22. juni 2016:

Tre med topkarakter

D
er er kun tre deltagere i juni måneds Euro NCAP testprogram. Senest, i april var der kun to deltagere. Men resultaterne var alle femstjernede med især imponerende karakterer i voksentesten, hvor det er selve kollisionstestene, der tæller.
I sikkerhedsboksen, hvor de nye AEB nødbremsesystemer kan influere stærkt på muligheden for et femstjernet resultat, opnåede alle ligeledes gode resultater, idet det vigtige sikkerhedsudstyr er standard ab fabrik. Altså også i Danmark.
Muligheden for at få testet bilerne med et lavere udstyrsniveau, blev derfor ikke udnyttet.
Det går den rigtige vej!

 

To sider af samme sag:

Seat Ateca og VW Tiguan er på mange måder identiske. Tiguan er en gammelkendt model, mens Seat-udgaven først er på vej - men altså endnu ikke introduceret i Danmark.
Seat Ateca forventes at blive billigere end VW Tiguan, men  det giver sig ikke udslag i NCAP-testen. Voksen-området, herunder frontal og sidetests, gav 93% i karakter mod Tiguans 96%. Ateca var en smule bedre i de to frontaltest, der udføres, men mistede en smule terræn i sidetesten, hvor en gardinairbag ikke udløste perfekt. Selv om det er den samme type, der findes i Tiguan.
I sikkerhedsboksen fik begge biler femstjernede karakterer, men Ateca kun 60, men Tiguan opnåede 68%.
Ateca har ikke vognbaneassistent som standardudstyr, mens Tiguan ikke har fartbegrænser som standard. Af de to muligheder er Seats valg at foretrække. Vognbaneassistenten finder mange som værende til større irritation end til gavn.
Seat Ateca er oplyst som værende med 4x4 og en egenvægt på 1300 kg, mens Tiguan ikke er specificeret med 4x4, men alligevel vejer den 231 kg mere i den testede version end Seat Ateca. Ateca er da også gjort 12 cm kortere end Tiguan og ligner dermed meget Nissan Qashqai.

 

Alfa Romeo Giulia

er en Alfa med en helt ny platform, der for første gang i mange år byder på baghjulstræk. De negative sider ved baghjulstrækket opvejes af moderne elektronik, der sikrer stabiliteten også for dem, som ikke er de store eksperter udi avanceret kørsel på glat vej.

Kun nogle få point afholder Giulia fra en topkarakter i frontaltesten: 98% ud af de 100 mulige er flot.
I sikkerhedsboksen opnår Giulia 60%. Fartbegrænser er standard, men den kan ikke sættes eller justeres under fart, så det betyder et rundt nul på dette punkt. Den automatiske nødbremse får 2,8 point ud af 3,0 mulige og vognbaneassistent er også standard.

 

+ + +

 

April 2016:
Toyota Prius: Første test med fodgænger-registrering.

Suzuki Baleno: Første test med dobbelt-karakter.

2016- NCAP-testen
byder på to revolutionerende nyheder, som vi tidligere har gjort rede for her på siden. (se "Skruen strammes"  i højre spalte)
Dels kan bilerne nu opnå ekstra karakter i fodgængertesten, hvis bilens autobrems-system også kan registrere bløde trafikanter frem for kun biler.
Det system har den ene af de to biler i årets første regulære Euro NCAP-test: Toyota Prius.

Den anden nyhed er, at bilerne nu testes i to versioner, med eller uden  avanceret sikkerhedsudstyr, med mindre det er standard. Uden det optimale udstyr, kan bilen maks. opnå fire stjerner.
Et system, som faktisk længe har været taget i brug af den danske færdselsstyrelse, der har indført sin egen vurderingsmetode, så kun biler med et medtestet sikkerhedsudstyr danner baggrund for de danske stjerner - og dermed for muligheden for fradrag i registreringsafgiften.

I den nye testrunde er en ny Suzuki Baleno blevet testet på de to måder, hvilket giver en stjerne til forskel. Bilen til venstre er testet med laveste standardudstyr og opnåede tre stjerner, mens bilen til højre er udstyret med Suzukis sikkerhedspakke, uden dog at opnå en femte stjerne.
I Danmark forventer importøren at 90% af bilsalget vil falde på udgaven med den store sikkerhedspakke.

Suzuki Baleno i lige-på-og-hårdt testen, der supplerer den sædvanlige off-set test Suzuki Baleno klarede ikke pæletesten særlig godt. Det gik for meget ud over førerens brystparti.
 

KLIK HER 
 2009-2015
Links til alle
testede biler.

f9f1d0

 
Herunder er en liste over crashtests 2009-2015 med links til de enkelte testomtaler.
Fra og med 2016 oversættes og forklares de enkelte tests ikke i større omfang, idet vi ikke anser resultaterne for entydige.

                     
Alle crashtestede biler 2009-2015
- i alfabetisk orden:Klik HER
-
et hurtigt overblik over de stjerner bilerne har scoret.

---------------------
Selve testene kan ses i original på engelsk på
www.euroncap.com, men bilerne herunder, markeret som links, omtales på dansk her på  Sikkerbil med testene oversat og kommenteret.


Dansk liste over alle gamle Euro NCAP-tests fra 1996-2008 med detaljerede  point kan ses
HER
  


"rekalkuleret" efter bilnavnet betyder, at bilerne har været testet tidligere, men er genvurderet efter nyere krav. Biler kan også være gentestet efter fabrikantens ønske, hvis der f. eks. er udført forbedringer efter tidligere test.
 

Alfa Romeo Giulietta - 2010
Audi A3 - 2012
Audi A4 - rekalkuleret 2009
Audi A4 - 2015
Audi Q3  -2011
Audi Q5 - 2009
Audi Q7 - 2015
Audi A6 - 2011
Audi TT - 2015
BMW 1 - 2011  og 2012
BMW 2 Active Tourer - 2014
BMW 3 - 2012
BMW i3 (elbil) - 2013
BMW 5 - 2010
BMW X1 - 2009
BMW X1 -
rekalkuleret 2010
BMW X1
rekalk., 2011 og 2012
BMW X1 - 2015
BMW X3- 2011
BMW Z4
- 2015
Chevrolet Aveo - 2011
Chevrolet Captiva - 2011 
Chevrolet Cruze - 2009
Chevrolet Malibu - 2011
Chevrolet Spark  - 2009
Chevrolet Trax  - 2013
Chevrolet Orlando-
2011
Chevrolet Volt 
(= Opel Ampera)
Citroën Berlingo - 2014
Citroën C1 - 2014
Citroën C1 - 2012
Citroën C3 - 2009
Citroën C3 Picasso  - 2009
Citroën C4 - 2010
Citroën C4 Cactus - 2014
Citroën C4 Picasso -rekalk.2009
Citroën C4 Picasso - 2013
Citroën C5 - rekalkuleret 2009
Citroën C-Elysée - 2014
Citroen C-Zero - 2011
Citroën DS3  - 2009
Citroën DS4 - 2011
Citroën DS5 - 2011
Citroën Jumpy minibus - 2012
Citroën Nemo Kombi - 2010
Dacia Duster - 2011
Dacia Lodgy - 2012
Dacia Logan MVC - 2014
Dacia Sandero - 2013
Fiat Freemont - 2011
Fiat Panda
- 2011 
Fiat Scudo minibus - 2012
Fiat 500L - 2012
Fiat 500x - 2015
Ford B-Max - 2012
Ford C-Max - 2010
Ford EcoSport - 2013
Ford Fiesta - 2012
Ford Focus 
- 2011  og 2012
Ford Galaxy - 2015
Ford Grand C MAX - 2010
Ford Kuga - 2012
Ford Mondeo st. car - 2014
Ford Ranger - 2011
Ford S-Max - 2015
Ford Tourneo Connect - 2013
Ford Tourneo Courier - 2014
Ford Transit (Turneo) Custom - 2012
Geely Emgrand EC7- 2011 
Honda Accord - rekalkuleret 2009
Honda Civic - ny test 2012
Honda Civic 
- rekalkuleret 2009
Honda CR-V - 2013
Honda CR-Z el-hybrid - 2010 Honda HR-V - 2015
Honda Insight Hybrid  - 2009
Honda Jazz  - 2009
Honda Jazz 2015
Hyundai H1 minibus - 2012
Hyundai i10 - 2014
Hyundai i20  - 2009
Hyundai i20 - 2015
Hyundai i30 - 2012
Hyundai Ix20
- 2011
Hyundai Ix35 - 2010
Hyundai i40 - 2011
Hyundai Santa Fe - 2012
Hyundai Tucson - 2015
Hyundai Veloster - 2011
Infiniti FX-35  - 2009
Infiniti Q50 - 2013
Jaguar XE - 2015 Jaguar XF - 2010
Jaguar XF 2015
Jaguar XF-2011. gentest
Jeep Cherokee (Fiat/Chrysler) 2013
Jeep Compass - 2012
Jeep Grand Cherokee
- 2011 
Kia Carens - 2013
Kia Ceed - 2012
Kia Optima - 2015
Kia Picanto- 2011
Kia Rio - 2011 
Kia Sportage- 2015
Kia Sorento  - 2009
Kia Sorento GLS - 2014
Kia Soul  - 2009
Kia Sportage - 2010

Kia Venga (4. stjernet)- 2010

Kia Venga gentest (5. stj.)-2010
Kia Venga rekalkuleret 2011
Lancia Thema  - 2011
Lancia Voyager  - 2011

Land Rover Discovery sport - 2014
Landwind CV-9 - 2010
Lexus CT200h - 2011
Lexus IS Hybrid 2013 
Ligier Ixo JS Line (benzin) -201
Maserati Ghibli - 2013
Mazda 2 - 2015
Mazda 3   - 2009
Mazda 3 - 2013
Mazda CX3 - 2015
Mazda CX-5 - 2012
Mazda 6 - 2009
Mazda 6 - 2012
Mazda CX-7  - 2010
Mazda MX-5 - 2015

Mercedes-Benz A-klasse - 2012Mercedes B-klasse - 2011 
Mercedes C Coupé - 2011 
Mercedes C m/AEB (ny) - 2014
Mercedes C - rekalk. 2009 Mercedes  Citan Kombi - 2013
Mercedes-Benz Citan Kombi gentestet - 2013
Mercedes CLA - 2013
Mercedes  E- Class  - 2009
Mercedes E-Class rekalk. 2010
Mercedes GLA - 2014
Mercedes-Benz GLC - 2015
Mercedes GLK  - 2009
Mercedes GLK rekalk. - 2010Mercedes M  -2011 og 2012
Mercedes V-kl. (TUNG) -2014
MG3 - 2014
MG6- 2011 
Mini Clubman - 2015
Mini Cooper - 2014
Mitsubishi ASX - 2011
Mitsubishi i-MiEV - 2011
Mitsubishi L200 - 2015
Mitsubishi Lancer  - 2009
Mitsubishi Space Star - 2013
Mitsubishi Outlander - 2012
Mits. Outlander PHEV - 2013
Nissan Cube  - 2010
Nissan e-NV200 Evalia - 2013
Nissan Evalia - 2013
Nissan Juke - 2011

Nissan Leaf 2011  og 2012
Nissan Micra II - 2010
Nissan Note - 2013
Nissan NP300 Navara - 2015
Nissan Pulsar - 2014
Nissan Qashqai m/AEB - 2014
Nissan X-Trail m/AEB - 2014

Opel Ampera  -2011

Opel Astra  - 2009
Opel Astra - 2015
Opel Astra coupé - 2011
Opel Corsa - 2014

Opel Insignia  - rekalkuleret 2009
Opel Karl - 2015
Opel Meriva  - 2010
Opel Mokka - 2012
Opel Adam - 2013
Opel Zafira Tourer  - 2011

Peugeot 107 - 2012
Peugeot 108 - 2014
Peugeot 208 - 2012
Peugeot 2008 - 2013
Peugeot 301 - 2014
Peugeot 308 - rekalk. 2009

Peugeot 308CC rekalk. 2009
Peugeot 308 - 2013

Peugeot 508 - 2011
Peugeot 3008 - 2009
Peugeot 5008  - 2009
Peugeot Expert minibus - 2012
Peugeot iOn - 2011
Porsche Macan - 2014
Qoros 3 sedan - 2013
Range Rover - 2012

Range Rover Evoque 2011 
Renault Espace - 2015
Renault Captur- 2013
Renault Clio IV- 2012

Renault Fluence Z.E. - 2011 
Renault Grand Scenic - 2009
Renault Kadjar - 2015
Renault Mégane hatchb. 2014
Renault Mégane hatchb - 2015
Renault Talisman - 2015
Renault Trafic minibus - 2012 
Renault Twingo - 2014
Renault Twizzy 80 (el) - 2014
Renault ZOE elbil - 2013
Seat Alhambra  - 2010

Seat Exe- 2010
Seat Ibiza 2011 (retest 2008)
Seat Leon - 2012
Seat Mii (VW Up!) - 2011 
Seat Toledo - 2012
SKoda Citigo (VW Up!) - 2011 
Skoda Fabia - 2014
Skoda Octavia - 2013 

Skoda Superb - rekalk. 2009
Skoda Superb, ny 2015
Skoda Rapid  - 2012

Skoda Yeti  - 2009
Smart Fortwo - 2014
Smart Forfour - 2014
Subaru Forester - 2012
Subaru Impreza  - 2009
Subaru Legacy  - 2009
Subaru Outback - 2014
Subaru XV - 2011 og 2012
Suzuki Alto  - 2009
Suzuki Celerio - 2014
Suzuki Swift - 2010
Suzuki SVX S-Cross - 2013
Suzuki Vitara - 2015
SAAB 9-5 - 2009

Tazzari Zero (el)- 2014
Tesla S - 2014
Toyota Auris - 2013 
Toyota Avensis - 2015
Toyota Avensis  - 2009
Toyota Aygo  - 2012
Toyota Aygo- 2014
Toyota Corolla - 2013
Toyota iQ  - 2009
Toyota Prius  - 2009
Toyota Auris - 2013 
Toyota Urban Cruiser   - 2009
Toyota Verso   - 2010
Toyota Yaris - 2011
Volvo C30 - rekalkuleret 2009

Volvo V40 - 2012
Volvo V60 og S60 - 2011/2012
Volvo V60 Plug-in Hybrid - 2012
Volvo V70 2007 rekalk. 2009

Volvo XC60 rekalk. 2009
Volvo XC90 - 2015

VW Amarok - 2010
VW Caddy - 2015

VW new Beetle - 2011 
VW Golf VI rekalk. 2009
VW Golf VII - 2012VW Golf cabriolet - 2011
VW Golf Sportsvan - 2014

VW Jetta - 2011

VW Passat- 2010
VW Passat - 2014
VW Polo
- 2009
VW Scirocco  - 2009

VW Shara - 2010
VW Tiqua, rekalk. - 2009
VW Touran - 2015
VW T5 Komfort - 2013

VW Up!- 2011

+ + +

                                                    Opdateret 06-08-2020  version 2
 

 
Testgrupper  2013, 2014, 2015, 2016:

Klik på stjernerne:

2016:
5.. testrunde (Oktober 2016):
Fiat Tipo standard - Fiat Tipo med sikkerhedspakke

4. testrunde (28. September 2016):

Mercedes E-klasse - Peugeot 3008

 
3. testrunde  (31. August 2016):
Kia Niro standard - Kia Niro med sikkerhedspakke - Renault Scenic - Subaru Levorg - Toyota Highlux standard - Toyota Highlux med sikkerhedspakke.

 
2. testrunde  ( Juni 2016):
Alfa Romeo Giulia - Seat Ateca - VW Tiguan

 
1. testrunde  ( April 2016):
Suzuki Baleno standard, Suzuki Baleno med sikkerhedspakke
Toyota Prius standard
 


2015(Klik for billedliste)
7. testrunde (3. December)
BMW X1 - BMW Z4 - Jaguar XE - Jaguar XF - Kia Optima - Kia Sportage - Mercedes GLC - Mini Clubman Cooper  - Nissan NP300 Navara - Opel Astra Enjoy -  Renault Mégane - Renault Talisman

6. testrunde (November 2015):
Audi A4 -VW Caddy - Honda HR-V - Honda Jazz

5. testrunde (Oktober 2015):
Hyundai Tucson - Mazda MX-5 - Opel Karl
 
  4. testrunde  (September 2015):
Audi Q7 - Ford Galaxy - Ford X-Max - Mazda CX-3 - Mitsubishi L200 pickup - Renault Kadjar - Toyota Avensis - Volvo XC 90 - VW Touran

  3. testrunde  ( Juni 2015):
 Fiat Panda Crosser - Hyundai i20 2015 - Skoda Superb 2015

  2. testrunde  ( April 2015):
Fiat 500X - Mazda 2 1,5 "Core" - Renault Espace - Suzuki Vitara

  1. testrunde  ( Febr. 2015):
Audi TT 2.0 TFSI Sport
 

2014:
 
8. testrunde  (3. + 10. december 2014) 
Audi A3 Sportback e-tron - Dacia Logan MCV - Ford Mondeo st.car - Jeep Renegade - Kia Sorento GLS - Kia Soul EV - Kia Soul - Land Rover Discovery sport - Lexus NX - Mini Cooper - Opel Corsa . Porsche Macan - Smart Fortwo - Smart Forfour - Subaru Outback - VW Passat.
 

  7. testrunde  ( 5. november 2014):
BMW 2 serie - Nissan Pulsar - Skoda Fabia - Suzuki Celerio - Tesla Model S.

 6. testrunde  (1. oktober 2014):
 
Mercedes V-klasse - Nissan X-Trail - Citroën C4 Cactus.

 5. testrunde  (3. september 2014):
Citroën Berlingo - Mercedes GLA - Nissan e-NV200 Evalia - Renault Twingo - Toyota Aygo - Citroën C1 - Peugeot 108.

 4. testrunde  (25. juni 2014):
Citroën C-Elysée - Peugeot 301 - Ford Tourneo Courier - MG3 - Renault Mégane - VW Golf Sportsvan

 3. testrunde  (4. juni 2014):
"Quadricykler": 

 2. testrunde  (14. maj:
Hyundai i10 Mercedes-Benz C-klasse

 1. testrunde  (26. februar):

Nissan Qashqai


2013:
 
8. testrunde (November 2013): 
BMW i3 - Ford Ecosport - Ford Tourneo Connect - Infiniti Q50 - Nissan Note - Maserati Ghibli - Mazda 3 - Mercedes Citan (gentest) - Mitsubishi Outlander -  Peugeot 308 - VW T5 Komfort  

 7. testrunde (Oktober 2013):
Jeep Cherokee, Mercedes CLA klasse - Peugeot 2008 - Suzuki SX4 

 5. og 6. testrunde (September 2013):
Lexus IS - Mazda 6 - Mitsubishi Space Star - Opel Adam - Toyota Corolla - Kia Carens - Qoros 3 sedan

 4. testrunde (Juni 2013):
Citroën C4 Picasso - Honda CR-V

 3. testrunde (Maj 2013):
Chevrolet Trax, Renault Captur, Dacia Sandero II, Nissan Evalia

 2. testrunde (April 2013):
Mercedes Citan Kombi

 1. testrunde (Marts 2013):
Skoda Octavia,  Toyota Auris, Renault Zoe, Toyota RAV4,
 

30-10-2013
Pas på dyrene:Pludselig var den der... 
Bilister, der har været ude for at kollidere med et større dyr, husker som regel ikke, hvad der skete. ADACs gode råd er: Sæt farten ned, når du passerer skovstrækninger eller snævre landeveje omkranset af høje hække. Grafikken herunder viser, hvad et møde med selv et mindre dyr kan betyde, selv om man kun kører med 60 km/t.

Euro NCAP - år for år:
Idéen opstår:
27. juni 1994 offentliggør professor Adrian Hobbs fra  "UK Department of Transport", det britiske transportministerium sine tanker om, og med baggrund i den amerikanske NCAP-test, at skabe en europæisk version. I første omgang i Storbritannien og evt. med støtte fra EU.
Det skulle være som modvægt til, eller afløser for, de forskellige bilmagasin-crashtests, der florerede uden entydig baggrund.

Juli 1995: EU-kommissionen erklærer at ville støtte initiativet.

December 1996: Åbningsmøde

Første Euro NCAP-test:

 Offentliggøres februar 1997. Udført af UK Dept. of Transport i samarbejde med de svenske transport-myndigheder, den britiske bilklub RAC, britisk IT (International Testing), FIA (de europæiske bilklubbers paraply-organisation) og AA, den britiske "The Automobile Association".
Adrian Hobbs bliver generalsekretær for Euro NCAP, mens FIAs præsident, Max Mosley, bliver bestyrelsesformand.. Første testede biler er superminierne Fiat Punto, Ford Fiesta, Nissan Micra, Renault Clio, Rover 100, Vauxhall Corsa, VW Polo - alle modelår 1996.

Juli 1997: Volvo S40 bliver den første 4-stjernede bil ( 4 stjerner er maks.)

Se hele Euro NCAPs historie
HER og alle testrapporternes forsider år for år.
Indtil  juni 2005 blev de udgivet på tryk, derefter kom de kun, som vi kender dem i dag på nettet.

Links til sider:-201(lis

 
Scoreliste 2013
 Scoreliste 2012
 Scoreliste 2011
 Scoreliste 2010
 Scoreliste 2009
 Alle resultater 1997-2008 listet alfabetisk
 Alle resultater 1997-2008 efter de gamle regler 
 Bedst-Værst 2009-2012
 Alt om  piskesmældtesten
 Sådan vælger du en sikker bil 
 Sådan testes 1996-2008 
 Sådan testes i dag 
 Global NCAP - sådan tester de forskellige lande
 VIN-nummeret er bilens DNA
 Præmiering af særligt sikkerhedsudstyr
 Sikkerhedsadvarsler og  tilbagekaldelser 
     - samt link til Trafikstyrelsens danske tilbagekaldelser
.
 
Sådan kan du se om din bil har selekraftbegrænser 
 Alt om barnetesten
 Redningskortet sikrer ved ulykker
 Højspænding om elbilernes sikkerhed 
 Folksam ser på sikkerhed og miljø
 "Danske" sikkerheds-stjerner giver fradrag
Sikkerheden i indiske biler testes (2015)
 Ny Euro NCAP 2013-2017. Ny teknik, se de mange forkortelser
 
 AOP- AEB- COP- CRS-
  ESC- FW - SAS - LDW - LKA -  ODB- PP- S A- SBR- SLD
Nyeste teknik i sikkerhedens tjeneste! Flere nye prismodtagere
 KLIK HER
 ADAC-test:  Bilerne skal bære skjold så store og små bliver mere ligeværdige i trafikken.KLIK HER

Spiller bilens farve en rolle for sikkerheden?

 Bruges der en dukkefamilie med små børn, når fodgængertesten udføres?  Se svaret HER

Hvad kommer en genstand i bilen til at veje ved en kollision - livsfarligt at laste bilen forkert?

Spørg om sikkerhed.
Den giver svar på følgende spørgsmål:
(brug links herunder)

:
Hvad betyder tallene på autostolens godkendelse? 
Kan bilfabrikkerne købe en Euro NCAP test
Hvordan kører man sikrest med fire småbørn i bilen 
Hvor hurtigt er en airbag pustet op 
Er små biler farligere end store
Hvornår er biler sammenlignelige i Euro NCAP testen?? 
Er Danmark medlem af Euro NCAP? 
Hvad sker der med Euro NCAP i årene efter 2012? 
Hvad sker der særligt med Euro NCAP i 2013? 
Hvor mange biler påkøres bagfra?
Hvorfor tester Euro NCAP ikke bilerne bagfra? 
Hvor mange stjerner har Fiat Qubo? 
Hedder det hovedstøtte eller nakkestøtte 
Hvem er medlemmer af Euro NCAP 
Hvor mange stjerner har en ældre Berlingo
 
Hvor sikker er Suzuki Alto?  
Hvorfor ESC og ikke ESP 
Har Chevrolet Cruze flere point end Mercedes E 
Er det Euro NCAP, der godkender bilerne?   
Hvorfor er engelske bilers bageste nummerplade gul?  
Hvad betyder gentestet og rekalkuleret?  
Hvor mange biler er i alt testet? 
Hvor mange biler er femstjernet? 
Hvad vejer en genstand i bilen ved en kollision?  
Bruges der en dukker i fodgængertesten
?

 


 Opdateret! 29-06-2012
NCAP-testen er en verdenssag
- nu er også Syd-Øst Asien kommet med

Global NCAP  
blev dannet i juni 2011 i England som platform for den om sig gribende NCAP crashtestmetode (New Car Assessment Programme) - på dansk testprogram for nye biler. Fra USA har NCAP-testen bredt sig til Europa (Euro NCAP), Australien (ANCAP), Sydamerika mv (Latin NCAP), Kina, (C-NCAP), Korea (KNCAP) og Japan (JNCAP) og nu Syd-Øst Asien (ASEAN NCAP). Indien er endnu ikke medlem af Global NCAP men ventes at blive det i år, reglerne har de klar.Til venstre ses de aktuelle NCAP-aktører på verdensplan:
ANCAP (Australien), CNAP (Kina), Euro NCAP (Europa), JNACP (Japan), KNCAP (Korea), LATIN-NCAP (Latin-Amerika), US-NCAP (USA), IIHS (amerikanske forsikringsselskaber (amerikanske forsikringsselskaber)  og ASEAN NCAP (Sydøstasien
)

KLIK HER
 og se hvordan testen foretages i de forskellige lande.

06-01-2010:
(revideret 14-12-2012)
En sikker bil skal have gardinairbag

Gardinairbag er et af de nyere krav, man må stille, hvis man  ønsker en bil med maksimal sikkerhed. Som regel er gardinairbaggen  blot en såkaldt "hoved-beskyttende airbag". 
I annoncer er rigtige gardinairbags som regel kendt ved


Opel Mokka har en ægte gardinairbag i hele kabinens længde og det er en god, stor luftpude, der tager imod hovedet ved en påkørsel fra siden.

betegnelsen, "6 airbags". Nemlig to foran, to i siden og så to eller flere gardinairbags, som er placeret i siderne, oppe under bilens loft, parat til at skydes ned som en beskyttende luftpude lmellem hoved og sideruder og dørstolper. I nogle tilfælde i bilens fulde længde.
Airbaggen er en hemmelighed
Euro NCAP skriver desværre kun sjældent, om der er tale om en ægte gardinairbag eller blot en sideairbag med hovedbeskyttelse, indbygget i forsæderne. Denne fungerer som en sideairbag, der farer nedefra og op og beskytter hovedet. For så vidt effektiv, når personen i sædet sidder opret. Altså ved en normal sidekollision, men knap så effektiv, hvis kollisionen er mere kompliceret. Som f.eks. en frontalkollision efterfulgt af en påkørsel fra siden. Nogle biler leveres med hovedbeskyttende airbag som standard, mens den rigtige gardinairbag koster ekstra: Men den er pengene værd, hvis man ellers sætter pris på sit hoved.
I testen af VW's nye VW Up! samt af VW Beetle, viste den billige form for hovedbeskyttende airbag sig at være så lille, at de beskyttende evner ikke synes overbevisende i det virkelige liv.

                                       
-----------------------------

redigeret 25-01-2013
Godt med airbag, men sikkerhedsselen redder flest liv
ADAC tester forskellen på airbag og sikkerhedssele
Nye forsøg med henholdsvis 64 og 30 km/t mod en barriere


KLIK på billedet eller stjernen for at se skemaet større

Efter at have konstateret, at en femtedel af de dødeligt kvæstede bilførere og passagerer sidste år ikke havde kørt med sikkerhedsselen spændt, tog den tyske crashtest ekspert emnet op i en serie tests. Eksperterne fra ADAC ulykkesforskning antager, at de fleste af de omkomne ville have overlevet, hvis sikkerhedsselen havde været korrekt spændt.
Har man selen korrekt fastspændt, er man godt beskyttet i en moderne bil selv om man kolliderer med en holdende bil med 64 km/t. Har man ikke spændt selen, ser situationen noget anderledes ud, airbag eller ej. En airbag er kun et supplement til sikkerhedsselen.
Uden sikkerhedssele risikerer man livstruende skader på hoved og bryst, og meget sandsynligt opstår der blivende benskader.
Selv med kun 30 km/t ved bykørsel kan forventes alvorlige skader, hvis selen ikke er spændt. Noget, der svarer til et fald fra fire meters højde.
Man kan ikke forvente, at airbaggen overhovedet udløses ved lavere hastigheder. Det er en balancegang mellem faren for utilsigtet eller slet ingen udløsning. En udløst airbag er en dyr sag, så også derfor er det rimeligt at antage, at sikkerhedsselen alene tager sig af sikkerheden ved lavere hastigheder.

ADAC har opfordret myndighederne til at stille krav om selealarmer. Hidtil har det  kun været Euro NCAP, der præmierede den slags., men EU/UN har nu udstukket nye retningslinjer.
Yderligere påpeger ADAC, at mange biler kun har selestrammere og selekraftbegrænsere ved forsæderne. Lovpligtig tilstedeværelse af dette udstyr ved bagsæderne kan være næste trin i lovgivningen.

-------------------------------  

ARKIV:
Find et udvalg af tidligere artikler (se oversigten herunder).
KLIK 
HER 
(man kan ikke gå direkte til de enkelte artikler).
24-01-12 ADAC kræver nødbremseassistenter på Vare- og lastbiler over 3,5 ton.
ADAC: Livsfarligt besøg i byggemarkeder
06-01-12 Euro NCAP: Sidste udkald for nemme stjerner (2011)
Euro NCAP: Danske regler fik sat skub i Euro NCAP.
ESC: Japan kræver nu også ESC på alle nye bilmodeller.
ESC på motorcykler vil kunne spare liv, siger FIA.
ESC: lovkrav allerede i år (2011)
EU: Krav om bremseassistent i nye biler
EU: Kræver kørelys på alle nye personbiler.
Elbiler: ADAC crashtester ny elbil Mitsubishi (iMiEV)
Elbiler: Motorstøj i elbiler skal...
Folksam: Kombinerer nu sikkerhed og miljø
Folksam: Lille, let og farligere
FIA: Verdensbanken bakker op
FIA: Krisen kradser - bilklubberne har ikke råd til crashtests.
Seletvang belønnes
Små/Store: Tunge biler skal være fodgængervenlige
Stjernerne sælger ikke: Bilkøberne ser mere på prisen.
Quros- kinesisk bil, der ikke er rigtig kinesisk

11-01-2013
FOLKSAM undersøger:

Bakalarm giver færre ulykker
- i Sverige dør årligt to personer i bakningsulykker, mange kommer til skade og  bilerne får kostbare buler.
Læs hele artikle
n
HER


 

11-10-2012
Godt nyt om Autobrems:
Automatisk nødbremse bliver nu lovpligtig på erhvervsbiler. Bagendepåkørsler tegner sig for en betydelig andel af trafikulykkerne
se en videoanimation HER 

Fra november 2013 indfører EU krav om automatisk nødbremse (AEB) på nye erhvervsbiler, altså varebiler, lastbiler og busser, der skal typegodkendes for første gang. To år senere, november 2015, skærpes kraves til at omfatte alle nye kommercielle biler, der sættes til salg.
EU overvejer også at lade kravet omfatte personbiler, et krav som Euro NCAP støtter i form af at det hen ad vejen vil blive nødvendigt for at opnå fem sikkerhedsstjerner.
Der vil være enkelte undtagelser, f. med hensyn til bybusser.
 

  05-11-2012:
EU stiller nye sikkerhedskrav til bilerne
det sker med omgående virkning og erstatter 50 gamle forordninger.

Pr. 1. November 2012 har EU skærpet kravene til nye bilers sikkerhedsudstyr. Det sker i form af et nyt regulativ, som uden at svække sikkerheden på noget punkt, på enkel vis erstatter 50 tidligere forordninger. Det er regler, der har været kendt af bilindustrien siden 2009.
Nogle af de nye regler har i flere år ligeledes været med i Euro NCAP-testen. F. eks. har selehuskere siden november 2001 givet point. Altså 11 år før det nu bliver lovkrav. Foreløbig kun gældende for førersædet, hvor Euro NCAP også præmierer forreste passagersæde samt bagsædet.
Der skal være mindst to Isofix-beslag fuldt integreret i bagsædets yderste pladser.
Ligeledes bliver advarselslabel mod at placere et barn i en bagudvendt autostol foran en aktiv airbag lov. Også dette punkt har i årevis stået på Euro NCAPs belønningsliste.
Bagsædernes ryglæn skal fremover være stærke nok til at beskytte mod kraftpåvirkningen fra bagagen i tilfælde af en frontalkollision. Et forhold som den tyske bilistorganisation ADAC, har beskæftiget sig med i mange år ved at placere 2 x 18 kg i bagagerummet under deres tests, der var forløber for Euro NCAP.
Personbiler skal fremover forsynes med dæktrykregistrering i instrumentpanelet til gavn for sikkerhed og brændstoføkonomi.
El-biler er nye i lovgivningen, men det er nu lovbestemt, at elbiler skal opfylde sikkerhedskrav, der sikrer mod elektrisk stød ved berøring af bilen udvendig samt i motorrummet.
Alle de nævnte regler gælder for samtlige biler, der skal sælges i EU.
 

06-01-201
Nye 2015 regler strammer Euro NCAP-testen yderligere
Selve hovedgrupper ændres, så voksentestensom i 2014 kun vægtes med 40% mod før 50%. Forskellen tillægges Sikkerhedsgruppen, der nu vægtes med 20% mod før 10%. Som noget helt nyt indføres en lige-på-og-hårdt test med 50 km/t direkte mod en betonmur. På fører

Den nye AEB-City test (lavhastighed-Autobrems) vil kun være synlig i voksengruppen  (Adult), idet sikkerhedsbremserne skønnes at ville have en effekt i forbindelse med at undgå piskesmældskader.
Men AEB-City point vil kun blive tillagt, hvis piskesmældtesten (whiplash) opfylder nye krav.
Den ændres  nemlig til nu også at omfatte hovedstøtterne ved bagsædet, således at de i piskesmældtestens hidtil maksimale 4 point fremover øges til maks. 6 point. Nemlig maks. 2 point  til forsæderne, maks. 1 point til bagsædet samt plus 3 point for AEB City, hvis systemet ellers er standardmonteret og hvis bilen samtidig opnår 1,5 point ud af de nu 2 mulige for forsæderne (inkl. hovedstøtter).

I Safety Assist-gruppen vil  AEB Inter-Urban Urban (middel til høj landevejshastighed) indgå med maks. 3 point, forudsat at en krævet installationsrate på 50% af det forventede antal solgte biler er opfyldt. Også Vognbaneassistent i form af forskellige former for advarsel mod utilsigtet vognbaneskift, vil være pointgivende, men kun med 1 point og kun hvis installationsrate også her er minimum 50%.

ESC vil fortsat give 3 point - en bil uden ESC som standard vil slet ikke kunne EU-godkendes. Samlet er der nye krav til pointtallet i sikkerhedsboksen.

Fodgængertesten
opdateres med bl.a. en ny målemetode til forreste kofanger.


Desuden sker der en række justeringer i pointregnskabet.
Man kan ikke påstå, at Euro NCAP-testen ligefrem er blevet med alment forståelig. Se på stjernerne, men det er ikke forbudt også at vurdere den bil, man har kig på ud fra de kriterier, man selv vurderer højest. Kører man ikke med børn, er barnesikkerheden næppe særlig interessant, men for Euro NCAP er det vigtigt at bilfabrikanterne tvinges til at holde fokus på alle sikkerhedsområderne.

Læs mere om 2013-2017 ændringerne  HER.
Kilde: Euro NCAP Rating Review version 2.2.

 

 

 www. sikkerbil.dk © 2016 •  Mail: info@sikkerbil.dk