Sådan kan du se om din bil har selekraftbegrænser

  Sikkerbil.dk - bag stjernerne - på dansk  -klik på  flaget for HJEM  . Redigeret 1. November 2012

 1. Her finder du
selens godkendelsesmærke. Det er normalt syet fast på selen, her nær bilens bund.

 


Foto: ColorArchive
Mærket her er fra forsædet på Ford Mondeo 2012 og her er et par ændringer i forhold til mærket vi viser højere oppe. Den øverste række bogstaver og tal svarer til forklaringen til højre. Dog er der i starten føjet et Z, som betyder, at selen er et led i et samlet sele/airbag system.
En anden ny ting er ortdet AIRBAG anført i ramme. Det betyder, at 
sikkerhedsselen skal være monteret i et køretøj som har airbag på den aktuelle plads.2. Det store E1 er blot tegn på EU-godkendelsen og tallet fortæller, i hvilket land godkendelsen er sket.

Det er de mindre bogstaver og tal oven over E'et (Aer4mp)du skal se på, hvis du vil have oplysning om din bils selesystem, der som regel vil være forskelligt for for- og bagsæde.

"A" betyder 3-punktsele, "e" står for selekraftbegrænser, "r4" betyder rullesele (4-tallet = type 4, der fortæller, at selen først låser ved et ryk - altså det normale),  "m" betyder nødlås og "p" står for seleforstrammer. Yderligere kan forekomme et "t" for tension reducing,
også en slags selekraftbegrænser.
3-punktselen er i dag lovpligtig, det, der kan interessere i forbindelse med denne artikel er det lille e og det lille p.
Prøv om du kan finde oplysningerne i din bil.

Reglerne er fastsat af United Nations og EU. En revision er sket pr. 2. oktober 2012. Labels vil i kommende bilmodeller kunne ændre udseende, men bogstav- og talkoderne er stadig de samme.
Ovenstående eksempel er efter de hidtidig gældende regler.Foto: ColorArchive
Kan du ikke finde E-mærket i din Ford Mondeo men i stedet ser en mærkat som ovenstående, kan du prøve at vende det og se på bagsiden. Her står oplysningerne.
Billeder herover viser, hvad du ser, når du blot kigger på mærket

 

Kør tilbage til forsiden

 

               

 

www. sikkerbil.dk © 2010 •  Mail: info@sikkerbil.dk •