}
Spørg om sikkerhed:   

 Sikkerbil.dk - bag om stjernerne på dansk              

 Har du et spørgsmål om bilsikkerhed? Spørg  info@euroncap.dk                                   Tilbage til forsiden

 

Spørgsmål:

Hvor hurtigt er en airbag pustet helt op, klar til brug?

   - det sker hurtigere end du kan nå at blinke med øjnene


Svar:  En kollision er almindeligvis overstået på cirka 150-250 millisekunder, altså på omkring et fjerdedel sekund.Til sammenligninger bruger det menneskelige øje 200 millisekunder på et blink.
Ufattelig hurtigt, men det er endnu mere ufatteligt, at bilens airbags kan nå at blive fuldt oppustet, klar til at tage imod personerne på omkring 15-50 millisekunder.Sideairbags og gardinairbags skal reagere endnu hurtigere end front-airbaggene, da der er kortere vej fra hoved til siderude/dørstolpe end der er til bilens rat.
Hvordan udløsningen af den lille sprængladning, der puster nylonsækken op, foregår er forskellig fra bil til bil. Nogle har "Dual stage" airbags - altså to-trins airbags, hvor ladningen, og dermed hastigheden af oppustningen,afpasses efter kollisionens voldsomhed. Nogle biler tager hensyn til, om sikkerhedsselen har været korrekt fastspændt. Hvis ikke, skal airbaggen være hurtigt klar.
Det ideelle forløb er, at bryst og hoved først rammer airbaggen, når den er helt oppustet og klar til at tabe pusten igen så den ikke virker som en boksebold.

                   
                                                                              Leif Nielsen


Herunder ses en frontaltest med 64 km/t. Bilen rammer barrieren, airbaggen puster sig op og når den efter ca. 40 millisekunder, (1/25 sekund)skal til at lukke luften ud igen, begynder personen bag airbaggen at dykke ned i den nu bløde luftpude og efter 70 millisekunder er bilens fremfærd stoppet og rekylet kaster bil og passagerer baglæns. Efter ca. 1/3 sekund står bilen stille.    

0 millisekunder

40 millisekunder

70 millisekunder

285 millisekunder

 

 

Herunder ses SIDETESTEN, hvor bilen påkøres med 50 km/t af en rullende barriere-

0 millisekunder

 

 

 

 

 

 

10 millisekunder

 

 

 

 

 

 

20 millisekunder

 

 

 

 

 

 

30 millisekunder

 

 

www. sikkerbil.dk © 2010 • Mail: info@sikkerbil.dk 

.dk • Siden er