}
Spørg om sikkerhed:   

 Sikkerbil.dk - bag om stjernerne på dansk              

 Har du et spørgsmål om bilsikkerhed? Spørg  info@euroncap.dk                                   Tilbage til forsiden

Spørgsmål:

Hedder det nakkestøtte eller hovedstøtte?

 
 - hvad er det korrekte, spørger Asger Gregersen

 

Svar: Da jeg arbejdede for FDM, var det "ved lov" tvungent at bruge ordet "hovedstøtte", inspireret af det tyske "kopfstütz". (hovedstøtte).

Det er da også det teknisk mest korrekte udtryk, for det er hovedet, der skal fanges/støttes, ikke nakken. Indstiller man støtten til at støtte på den nederste af nakken, ville hovedet ved en bagendepåkørsel brække bagover. Det som hovedstøtten netop skal modvirke. Og det er jo nok værd at præcisere.

Der er svaret: Hovedstøtte er det rigtige - også selv om vi godt selv kan komme til at skrive nakkestøtte. Disse gamle begreber ligger jo dybt bundet i os, der ikke er helt unge.
Selv FDM har ikke kunnet udrydde det folkelige "nakkestøtte". Heller ikke i sine egne rækker, idet nakkestøtter optræder mange steder i Foreningens publikationer.

Et fælles fodslag med "Rådet for Større Færdselssikkerhed" (nu Rådet for Sikker Trafik), holdt ikke længe hos Rådet, der øjensynlig har glemt deres stød i trompeten for "hovedstøtte".
Det svarer til, når kloge folk vil have os til at bruge kW (kilowatt) i stedet for HK (hestekræfter). At bruge rpm (rounds per minut) i stedet for omdr., liter/100 km
i stedet for  kml (kilometer pr. liter) og s i stedet for sek. Det sidste betyder ganske vist "svenske kroner", men det handler jo om forståelse. Forstår i det?


Leif Nielsen
 

 

www. sikkerbil.dk © 2010 • Mail: info@sikkerbil.dk