Barnetesten - med stjerner siden 2003/Fase 13 

 Sikkerbil.dkbag stjernerne - på dansk           -klik på flaget for HJEM       opdateret 17-10-2013   

 
 

 

 "Nu også stjerner for børnesikkerhed i Euro NCAP testen" 
- sådan lød det ved præsentationen af Euro NCAP testfase 13, november 2003.

 

For 13. gang siden 1997 offentliggjorde Euro NCAP en serie kollisionstests med strengere krav end dem, der kræves ved den officielle EU godkendelsestest for nye biler.

Der var denne gang ingen sensationer i kollisionstesten. Ingen af de testede biler var specielt gode og ingen særlig dårlige set i henhold til standarden i 2003.

"Det er dog i sig selv positivt, at det flerårige pres fra Euro NCAP har ført til, at mindst fire stjerner nu er det forventelige for en moderne bil", lød det fra Euro NCAP.

Nyt i Euro NCAP var ved denne test separate stjerner for mindre børns sikkerhed på bagsædet. Otte biler gennemgik denne test, og fremover, blev det lovet, ville Euro NCAP testen blive suppleret med denne vurdering af, hvordan en 18 mdr. gammel baby og et treårigt barn klarer opholdet på bagsædet under kollisionen. Den foregår frontalt med 64 km/t, mens bilen i sidekollisionen påkøres med 50 km/t. Barnesikkerheden vurderes i begge tilfælde.

Euro NCAP havde indset vigtigheden af, at der blev fokuseret på de små passagerer, men det blev præciseret, at resultaterne kun gælder for den testede bil med den bestemte barnestol, som bilfabrikanten har valgt til testen. Ligesom antallet af stjerner indeholder flere ingredienser: Point for selve stolen og andre point for, hvordan bilen arter sig i forbindelse med den pågældende stol, og om bilen er udstyret med korrekt monterede labels, der for eksempel advarer mod at placere en bagudvendt barnestol i en bil med airbag.

Børn hører til på bagsædet – korrekt fastspændt – det er førerens ansvar.

Barnesikkerheden indgik frem til 2009, ligesom karakterer for bilens evne til at beskytte fodgængere, ikke i det primære testresultat med de eftertragtede fem gule stjerner som topkarakter.

Det primære formål med alle tre tests var og er at lægge pres på bilfabrikanterne.

En dårlig Euro NCAP test kan stoppe salget af en ny bil.
Fra og med 2009 blev såvel børnesikkerhed, fodgængersikkerhed - og som noget nyt: Aktiv sikkerhed i form af aktivt sikkerhedsudstyr, inddraget i pointberegningen. Det er nu bilens sikkerhed for personerne i bilen og for den omgivende trafik, der afgør dens sikkerhedsvurdering.


 


Ford C-MAX bedst i barnetest. Fik fire stjerner ud af fem mulige - men det gælder kun i forbindelse med de under testen anvendte Britax Römer Duo Plus og babystolen Baby Safe fra samme fabrikant

 

Det er naturligvis kun børnedukker med indbygget måleudstyr, der opholder sig i bilerne under testen. Normalt vil der være en fremadvendt og en bagudvendt stol, men her i
Mazda 2 er de begge Britax Römer stole fremadvendte.. Begge børn risikerede alvorlige skader både i frontaltesten og i sidetesten
 

 

 

Det nye i 2003-testen var, at der nu blev vist stjerner, maks. 5, for lige siden Euro NCAPs start, er børne-sikkerheden blev underkastet en vurdering, der har fremgået af rapporterne for de enkelte biler. Men børnestjernerne var, ligesom de allerede eksisterende fodgængerstjerner, kun af orienterende art. De havde ingen indflydelse med Euro NCAPs gule stjerner - dem, der talte.
Siden 2009 markeres børnesikkerheden ikke med stjerner, men med point og procenter, der følgende indgår som ingrediens i en samlet totalscore, der skal opfylde et vist minimum før bilens kan tildeles f. eks. fem ftjerner. Men en gennemsnitskaraktér er ikke nok. Testens fire grupper (bokse), hvoraf en hedder "Barnesikkerhed", skal sikkerhedsvurderingen på dette særlige område også opfylde et bestemt minimum, der ligesom totalscoren revideres hvert år.
Minimum for fem stjerner er såles 75% af mulige 100% i barnetesten. I 2013, og kun i dette år, er dette krav dog sænket til 60% som en indrømmelse til bil- og stolefabrikanter, der ikke har fået et tilstrækkeligt varsel til at kunne reagere på en serie nye krav fra Euro NCAP.

Fra 2014 er minimumkravet igen oppe på 75%.

 

 

 

---------------------------------------------------------------------------------------

 I dag indgår barnetesten i den samlede vurdering:

 


Nyt siden 2009:

 

Fra og med 2009

tæller barnetesten med i det samlede resultat.

Der gives ikke mere særlige stjerner i denne test.

Der udføres frontal- og sidetests af børnesikkerheden, hvori der indgår Dynamisk test, med såvel en fremadvendt som bagudvendt autostol i bagsædet, en vurdering af autostolenes sikkerhedsmarkeringer,  autostoles installation i bagsædet samt en vurdering af selve bilens  information og egnethed for autostole.

Nyt i forhold til før 2009 er den vægtning, de enkelte af de fire vurderingspunkter får. Den dynamiske test vægtes nu højere end mærkningen.

 

 

Barnetesten siden 2009 har følgende opdeling, hvor den dynamiske del har fået større andel end tidligere.

Maks. point 

( 49)

Dynamisk test

24

 

Mærkning af autostole

8

 

Bil/autostol installation

4

 

Bilen og barnesikkerheden

13

 

 

Nyt pr. 2013:
Fra og med 2013 bliver der fokuseret på bilernes evne til at kunne tage imod forskellige mærker oig typer af autostole.
Euro NCAP udvælger løbende en halv snes af de autostole, der har opnået den bedste vurdering i ADAC's årlige eller halvårlige tests, som gengives af bl.a. FDM og Forbrugerrådet (TÆNK) i Danmark. Det er præcis samme informationer de to organisationer modtager på præcis samme tidspunkt.

 

 

 

 

 

 

 

 

mere om barnetesten

 

 

www. sikkerbil.dk © 2010 •  Mail: info@sikkerbil.dk