Redningskortet sikrer ved ulykker   


  Sikkerbil.dk- bag stjernerne - 
på dansk - tilbage til forsiden, klik på FLAGET                                   Opdateret: 18-02-2016
-
                                              

Airbags og højspænding truer redningsmandskab og passagerer

Tit er det nødvendigt for redningsfolkene at klippe eller skære i forulykkede biler for at frigøre passagerer. Ukendskab til bilens konstruktion truer sikkerheden for både redningsmandskab og passagerer. Derfor har den store, tyske bilistorganisation, ADAC skabt REDNINGSKORTET.  Endnu findes det ikke på dansk, men alligevel er det nemt at forstå.

 

Det er meningen, at man skal gøre opmærksom på, at man har rednings-instruktioner i sin bil. Det kan ske i form af et "Redningskort" over hver bil.  Her får redningstjenesterne et hurtigt overblik over bilens konstruktion med præcis angivelse af, hvor der risikofrit kan klippes og skæres uden at ramme højspændingsledninger og batterier samt ikke udløste airbags. Redningskortet er ikke skabt for el-bilerne alene, men også til alle de andre biler på markedet.

Oplysningerne ligger på nettet, men idéen er, at en brochure med oplysningerne om den enkelte bil, skal sidde i alle biler. Med en mærkat på forruden til at fortælle, at Redningskortet findes i bilen, hvor den anbefalede placering er bag solskærmen i førersiden.  I fremtiden vil redningskøretøjerner formentlig alle blive udstyret med internet og printere, så den slags oplysninger kan hentes under udrykningen. Ifølge ADAC er det dog endnu sjældent forekommende. Derfor er det vigtigt at have oplysningerne i bilen. Enhver kan hente siderne, som vi viser herunder, på nettet i form af PDF-dokumenter. Endnu foreligger kortene kun på tysk og engelsk, men grafikken er til at forstå.

(find din egen bil her) - se evt. først instruktionen nederst på denne side

Fotos: ADAC

Som eksempel har vi valgt at vise redningsoplysningerne for el-bilen Mitsubishi i-MiEV, som ADAC netop har crashtestet. Symbolerne fortæller i tekst og farver, hvor de af bilens forskellige elementer man skal tage sig i agt for under en redningsaktion, er placeret.

Det er, felt for felt, oversat til dansk:
Airbag

Karrosseri-

forstærkning

Styreenhed

Højspændings-

batteri

Gas-

generator

Væltesikring 12 Volt batteri

Højspændings-

ledning/komponent

Sele-

strammer

Gastryk-

dæmper

Brændstoftank Sikringsboks

 

På Redningskortets hjemmeside, www.rescuesheet.info, møder man denne side.

For at finde en bil, du er interesseret i, skal du trykke på DOWNLOAD i feltet under advarselstrekanten til venstre. Du kan gå direkte til listen over biler med redningskort ved at klikke her.

 

 

 

Fra starten i 2010 ndnu brugtes redningskortet kun i fuld udstrækning i Tyskland, Schweiz og Østrig (grøn), mens det delvis benyttedes i de gule lande. Danmark er stadig markeret som "afventende" (hvid).

 

ADACs brochure om redningskortet

 

- hent brochuren (på tysk)som PFD-dokument
 - klik her
 

Med en stor saks kan redningsmandskabet klippe taget af bilen, så de kan komme ind til passagererne uden at risikere at skade dem yderligere. Har redningsfolkene først konsulteret redningskortet, kan de se, hvor de skal passe på med at klippe før eventuelle højspændings-kabler med omkring 600 Volt og ikke udløste airbags er frakoblet .


Redninskortet er også vigtigt for el-hybrid-bilerne

Flere el-hybridbiler er blevet crashtestet af Euro NCAP - endda med meget flotte resultater, der viser, at bilfabrikkerne forstår at bygge el-biler, der også kan tåle at blive krøllet sammen ved en kollision.

Med det stigende antal af disse biler i trafikken, bliver der samtidig en stigende risiko i redningssituationer.
Ingen af de nævnte biler reklamere med, at de har højspændingskabler i stedet for de sædvanlige 12 Volt.
Herunder ses, hvordan redningsmandskabet klipper i karrosseriet med en stor, hydraulisk saks, som helst ikke skal klippe i et højspændingskabel.

                           lni

 

www. sikkerbil.dk© 2010-2016 •  Mail: info@sikkerbil.dk •